Пархоменко

«Я к вам пишу — чего же боле?»

В умовах карантинних обмежень спілкування здійснюється дистанційно, через це у встановлений п. Пархоменко А.А. 5-денний термін відповідь на цей запит надається на офіційному сайті ОСББ «Фундуклєєвський».

«Шановний Анатолію Олексійовичу!

Повідомляю, що згідно з законодавством Ваш запит виконанню не підлягає.

голова правління Щербаков В.З.»

Інформація для співвласників.

Пархоменко А.О. придбав у нашому будинку дві квартири, власники яких не сплатили жодної копійки до Ремонтного фонду.

Про ці обставини Пархоменко А.О. знав, через що при купівлі першої квартири продавець-боржник за рахунок авансу сплатив борг перед ОСББ.

Другу квартиру Пархоменко А.О. купив з боргами. Борги до цього часу не сплачені, через що ця квартира не може бути приєднана до внутрішньобудинкових мереж, які створені за рахунок сусідів.

Будь-які запити до ОСББ борг не скасують (а користуватись чужим — не можна).

Інформація для боржників.

Інші два боржники, подружжя, яке є власниками квартири № 36 площею біля 300 кв. м., також не сплатили внески до Ремонтного фонду.

Суд першої інстанції постановив стягнути борг.

Апеляційний суд скасував це рішення і постановив відмовити у стягненні боргу. Суд вважає, що боржники не зобов’язані сплачувати внески до Ремонтного фонду, оскільки не були учасниками простого товариства.

Суду до лампочки, що можливість зареєструвати право власності на квартиру з’явилась у цього подружжя тільки завдяки простому товариству, в яке об’єднались сусіди, які за свої додаткові кошти добудували будинок і витягнули його з прірви недобудови.

Рішення апеляційного суду в цій частині ми будемо оскаржувати у Верховному Суді.

Але, є одне але!

Три цитати з рішення апеляційного суду:

«… колегія апеляційного суду  також вважає, що: рішення від 26 травня 2015 року загальних зборів членів ОСББ «Фундуклєєвський» … не поширюються на відповідачів, оскільки … відповідачі не були учасниками простого товариства …, а також не були членами ОСББ «Фундуклєєвський».

«Отже, колегія апеляційного суду встановила, що учасниками простого товариства передано на баланс спеціального учасника простого товариства, ОСББ «Фундуклєєвський», майно вартістю 19 823 213 грн 45 коп., яке є спільною власністю учасників простого товариства та створено за рахунок їх  власних додаткових коштів».

«А також підсумовуючи, колегія апеляційного суду вважає, що майно  створене учасниками простого товариства загальною вартістю 19 823 213 грн 45 коп. та передане на баланс ОСББ, та майно, яке буде створене внаслідок спільної діяльності учасників простого товариства вартістю 34 730 370 грн., належить учасникам простого товариства на умовах, визначених договором ніж ними».

Тобто, апеляційний суд підтвердив давно відомі обставини:

1) майно, яке створило просте товариство і ОСББ, належить тільки тому, хто його створив (у тому числі електромережі і ліфти);

2) боржники не були учасниками простого товариства.

Іншими словами, суд вважає, що сплачувати внески на створення спільного майна не потрібно (це ще бабця навпіл казала), але хто не платив внески, той і не власник (так ото ж…).

ОСББ не буде оскаржувати цей висновок апеляційного суду. Почекаємо, коли боржники прийдуть до власників електромереж, водогону, ліфтів.

Вкотре звертаємось до нечисленної, але стійкої когорти боржників.

Переважна частина боржників вже давно зрозуміла: сусідам абсолютно байдуже, що боржники не користуються своїми квартирами. Той з боржників, хто розумніший, вже давно сплатив борг, продав свою квартиру та й пішов з нашого будинку, щоб не заважати тим, хто тут живе.

Може б і іншим боржникам час здогадатись, що з боргами електрики та ліфтів не буде?